petek, 31. avgust 2012

Povabilo v Botanični vrt v Ljubljani

V Ljubljani si lahko ogledamo Botanični vrt, ki spada med naravne znamenitosti. Ljubljanski Botanični vrt deluje že od leta 1810. V času Ilirskih provinc je bil ustanovljen kot Vrt domovinske flore. Zasnoval ga je botanik Franc Kladnik. Leta 1919 je bila ustanovljena Univerza v Ljubljani in Botanični vrt je 1920 leta postal njen sestavni del. Leta 2008 pa je dobil status spomenika državnega pomena. Velja za najstarejši botanični vrt v jugovzhodnem delu Evrope. 

Ob praznovanju 200 letnice obstoja, so lani pridobili tropski rastlinjak, v katerem vidimo zanimivo zbirko rastlin iz tropskih krajev. Vsaka država članica Eurosistema, lahko enkrat na leto izda priložnostni spominski kovanec, v vrednosti dva evra. V počastitev jubileja Botaničnega vrta, so izdali milijon spominskih kovancev. Na njem je upodobljena rebrinčevolista hladnikija, ki je edini slovenski rodovni endemit. Odkril jo je ustanovitelj Botaničnega vrta France Hladnik leta 1819 na Čavnu. Ta rastlina raste na majhnem območju Trnovskega gozda, na rastišču med Čavnom in Kucljem. 

Ogled vrta priporočam, saj v njem vidimo veliko različnih rastlin. Na ogled so vodne, močvirske rastline, zelišča, tropski rastlinjak, kaktusi, skalnjaki … nekaj dodatnih slik najdete v foto galeriji planaiskega društva Blagovica.

Zapisala: Sonja Mlakar

Ni komentarjev:

Objavite komentar